Scari interioare din lemn – reprezinta unul din elementele principale de decor ale unei cladiri, indiferent ca este vorba despre o cladire rezidentiala, o cladire de birouri sau un spatiu cu utilizare comerciala. Rolul principal al scarilor interioare din lemn este acela de a “lega” doua niveluri ale cladirii, dar arhitectii si designerii de interior pun un mare accent pe acest element arhitectural care da o nota de eleganta spatiului in care este integrat.
Din acest motiv, recomandam cu maxima importanta, ca montajul unei scari, indiferent ca este vorba despre o scara din lemn sau o scara placata cu pardoseli ceramice (gresie, marmura, granit, etc) sa fie facuta de catre profesionisti in domeniu si personal cu experienta. Niciodata un zidar sau un instalator nu va avea experienta unui tamplar, cand e vorba de o placare cu lemn, cum nici tamplarul nu va avea experienta necesara pentru a placa o scara din beton cu marmura. Exista riscul de a cheltui bani, deloc putini, iar la final rezultatul sa fie dezastruos.
Scarile de interior pot avea diferite forme, respectiv drepte, cu intoarcere la 90 sau 180 de grade si au diferite dimensiuni (latime si adancime) in functie de cotele spatiului in care este amplasata. Intoarcerile scarilor pot fi facute cu trepte balansate (trepte neregulate) sau cu podeste (numite si poduri de odihna, poduri de asteptare, odihnitori, etc). Scarile pot fi executate cu sau fara contratreapta, sau cu semicontratreapta.
Daca structura de rezistenta a casei permite construirea unei scari de beton, aceasta va fi realizata in acelasi timp cu placa de la nivelul superior, urmand ca ulterior, dupa terminarea lucrarilor de finisaj interior scara sa fie placata cu lemn masiv (sau altfel de pardoseli). Daca structura de rezistenta sau modul de executiei a casei nu a permis “turnarea” unei scari din beton, scara va fi realizata pe vanguri din lemn (structura din lemn).